Conexiuni electrice intre elementi, conexiuni flexibile sau legaturi flexibile pentru baterii de stivuitor

Conexiuni electrice intre elementi, conexiuni flexibile sau legaturi flexibile pentru baterii de stivuitor


Multe variante de denumiri pentru acelasi conexiuni aparent banale, dar extrem de importate si dadatoare de multe batai de cap.

Conexiunile flexibile, leaturile flexibile sau punțile dintre elemenți, asigura continuitatea circuitului intre elementii bateriei.

Montajul se face in doua sisteme consacrate, unul fiind un standard specific Hawker, standard ce implica o cutie rotunda in care se gaseste surubul, iar a doua, cea clasica si cea mai intalnita, este cea care utilizeaza capul de plastic al surubului pentru ermetizarea conexiunii.

Cele doua standarde au in comun cateva elemente, fiind intr-o masura mare compatibile si interschimbabile.

Caracteristicel importante ale ambelor sisteme sunt comune. Ele trebuie sa protejeze conexiunea electrica de apa, acid, condes si eventual ploaie.

Izolatia se face atat fata de parte superioara, fata de actiunea apei si a acidului provenit din element prin busonul de umplere, dar si fata de acidul provenit din element, sub forma de vapori, ce iese afara printre borna si capacul elementului. Acest lucru se intampla in special cand baterie este deja veche, iar garnitura bornei este deteriorata.

Va rugam sa alegeti cu mare atentie conexiunile, tinand cont de cele 3 caracteriestici: standardul (tipul constructiv al conexiunii), sectiunea (grosimea cablului) si lungimea.

Legat de lungime, aveti in vedere ca o baterie foloseste de regula cel putin 2 lungimi de conexiuni. Frecvent cele de la marginea cuvei fiind uneori mai scurte, iar alteori mai lungi. Cuvele bateriilor mari sunt construite cu nervuri de ranforsare. Trecerile peste aceste nervuri sunt de obicei mai lungi decat cele unde conexiunea se face intre 2 elementi lipiti.

Alegerea unei conexiuni cu o sectiune mai mare nu implica nici o problema. Alegerea unei sectiuni mai mici va determina incalzirea conexiunii. Daca o conexiune se incalzeste mai tare decat celelate, aceasta trebuie inlocuita cat mai curand. Chiar daca temperatura nu este exagerat de mare, exista pericolul ca cei doi elementi cu care se afla in contat fizic sa fie afectati de temperatura provocata de conexiune si propagata prin borna. Elementii de baterie sufera modificari fizico-chimice grave in cazul expunerii la temperaturi mai mari de 45 de grade. Aceasta temperatura este perceputa la mana ca fiind doar calda.

Va recomand schimbarea conexiunilor si curatarea bornelor elementilor la primul semn al aparitiei oxidarii bornelor. Amanarea schimbarii legaturii flexibile va duce la corodarea bornei si ulterior la schimbarea elementului chiar daca elementul este inca in putere. Este pacat ca pentru o legatura ce costa maxim 20 de euro sa schimbati elementi ce pot ajunge pana la 400 de euro.

De regula, o borna ce a avut probleme la un moment dat, va avea probleme in permanenta. Reveniti si verificati periodic bornele si conexiunile.

De cele mai multe ori, problemele sunt cauzate de degradarea garniturilor de cauciuc ce îmbracă borna. Aceasta fie este îmbătrânită fie a fost suprasolicitata la deformări fizice datorate activității normale a elementului.

Rugați inginerii de service, pe cei ”specialisti si la baterii”, sa NU măsoare tensiunea elementilor intepand izolatia legaturilor cu varful probelor de la aparatul de masura. Locurile unde se inteapa, sunt punctele de unde incep problemele cu oxidarea legaturilor.

Va stam la dispozitie pentru orice alte informatii suplimentare si suport tehnic.


Mai multe informatii despre conexiuni puteti gasi aici:

https://youtu.be/I-NQaUCBe7o

https://youtu.be/LYi4V2hpYpM





Nu sunt produse în această categorie.