Reparatii baterii stivuitoare

Reparatii baterii stivuitoare

Repararea bateriilor pentru stivuitoare, poate parea o interventie simpla , dar plina de pericole

Punctul de plecare in abordarea reparatiilor il reprezinta constientizarea si intelegerea fenomenelor asupra carora intervenim. O baterie de tractiune pentru stivuitor are in componenta plumb, un element toxic, acid sulfuric, un lichid extrem de coroziv, produce hidrogen, un gaz de 4 ori mai exploziv decat gazul metan, oxigen, un gaz care intretine arderea si care se combina si se completeaza cu hidrogenul, gestioneaza curenti extrem de mari care topesc si carbonizeaza cabluri de 1cm in diametru in 2-3 secunde,  cabluri si cuple ce se incing si aprind orice in jur.

Orice interventie gresita, neasumata si iresponsabila devine un pericol urias de explozie, incendiu, arsuri chimice, arsuri termice, contaminare a mediului si determina blocaje operationale.

Toate elementele, componentele sau subansamblele cuprinse intre cupla de alimentare a redresorului la reteaua  electrica si cea de alimentare a echipamentului, trebuie tratate cu maxima responsabilitate si cu respect. Bateria nu iarta pe nimeni si nimic. O secunda este prea mult. Un cablu pus invers la o baterie arde 3 carduri ale echipamentului in decurs de 1 secunda.

Datorita acidului si a caracterului coroziv al acestuia, absolut totul trebuie vazut ca o situatie conjuncturala, totul fiind dinamic si in permanenta evoluite. Conexiunile corodeaza, suruburile corodeaza, cablurile corodeaza...

Cablurile trebuie sa fie intacte si inlocuite la prima ciupitura a izolatiei identificata, cuple trebuie sa fie intacte, iar elementele de selectare a tensiununii sunt absolut importante. La inlocuirea cablurilor si a conexiunilor dintre elementi este absolut necesar ca sectiunea sa fie cel putin egala cu cea initiala. Suruburile trebuie sa fie destinate bateriilor si sub nici o forma nu se folosesc saibe obisnuite. Materiale obisnuite devin, datorita coroziunii , detonatoare temporizate. Papucii ce s-ar putea folosi nu trebuie sa fie cei standard folositi in instalatiile electrice. Acestia sunt prea subtiri si au gaura in zona de sertizare. Cablurile trebuiesc sertizate cu clesti de preferinta hidraulici, si nu cu patentul sau cu ciocanul. Pentru baterii ciocanul nu exista. Suruburile se strang cu cheie dinamometrica reglata specific pentru fiecare tip de element. Furtunuril de alimentare cu apa trebuie sa fie moi si flexibile, bateria trebuie sa fie curata in partea de sus, in cuva nu trebuie sa fie apa (pana acum nu am vazut nici un element spart din care sa curga acid in cuva, desi am vazut multe baterii in care elementii parca erau intr-o ciorba).... Ma opresc. Sunt foarte multe elemente delicate in ceea ce priveste reparatia bateriilor.

Un lucru este clar, am vazut multi ingineri de service care habar nu au ce inseamna o baterie, dar care sunt foarte priceputi la echipamente. Am vazut multi operatori ce si-au asumat schimbarea unor cabluri sau elementi. Riscul este mare. Cu totii vrem sa dormim bine in fiecare noapte.

Lasati bateriile stivuitoarelor pe mana specialistilor in baterii pentru stivuitoare!


     Canal oficial DCNU PowerNu sunt produse în această categorie.